Gea Smit

Hoi ik ben Gea Smit, ‘verbinder’ voor het fantastische initiatief Samen Gezond Zoeterwoude! Ik ben predikant van de protestantse gemeente rondom de Dorpskerk in Zoeterwoude Dorp.

Dat is een kleine gemeenschap, die samen zoekt naar de betekenis van ons leven en daarbij put uit de rijke bronnen van bijbelse verhalen, religieuze muziek en christelijke overtuigingen uit de traditie. De Dorpskerk is de kerk die midden in het dorp staat. Zo willen we ook graag kerk zijn: midden in het dorp, midden in het leven. We zijn een kleine gemeenschap, maar willen graag groot zijn in onze zorg voor anderen. We geven praktische hulp aan mensen. Dat wordt georganiseerd vanuit een commissie van diakenen (dat is een Grieks, bijbels woord voor ‘dienen’). We zijn er ook voor geestelijke zorg. Je kunt dat ook ‘zorg voor de ziel’ noemen. Daar ligt 1 van mijn belangrijkste opdrachten.

Alleen al een moment tijd voor jezelf nemen kan zorg voor je ziel zijn. Een moment om even stil te staan bij waar je in je leven mee bezig bent, waar je dankbaar voor bent en wat je belangrijk vindt om je voor in te zetten. Even stilstaan en tijd nemen voor bezinning, kan ruimte geven om opnieuw te ontdekken wat voor jou belangrijk is en of je in overeenstemming met jezelf leeft.

In en rondom de Dorpskerk kan dat op verschillende manieren ontstaan: bijvoorbeeld in gesprek met anderen, door te luisteren naar muziek tijdens een concert, door een kerkdienst te bezoeken op zondagmorgen of door de stilte op te zoeken doordeweeks. Voor dat laatste is de Dorpskerk elke dinsdag open tussen 10.30-12.30 uur voor ieder die even wil binnenlopen om rond te kijken, om een moment te gaan zitten en even stil te zijn, of om een kaarsje aan te steken voor iemand waaraan je denkt. Zelf ben ik in de regel van 10.30-11.30 uur in de kerk aanwezig. Ik zit dan in het koor (het gedeelte met alle ramen, die je recht tegenover je ziet als je binnenkomt). Ieder die de behoefte heeft om zijn of haar verhaal te delen, kan bij me langslopen en even gaan zitten. Ik luister naar je. Samen kunnen we zoeken naar wat je nodig hebt, waar je moeite ligt, welke levensvraag je mee rondloopt of wat je gewoon even bij iemand kwijt wilt.

Voor meer informatie kun je kijken op deze website.

Gea Smit

Contactgegevens Gea:

Dorpskerk Zoeterwoude
Dorpsstraat 17

T: 071-5210342
M: geasmit@gmail.com
W: website