Zwerfafval

In januari 2024 zijn de vrijwilligers van de Zwerfafval Opruimdag op de tweede plek geëindigd bij de Awards voor Duurzaamheid in de provincie Zuid-Holland! 

Dankzij jullie tomeloze inzet zijn we voor deze Award genomineerd. We doen het met z’n allen. Behalve vrijwilligers die 2 keer per jaar rapen, zijn er ook een aantal mensen die gedurende het hele jaar zwerfafval rapen. Er is zelfs één groep in Zoeterwoude die dit al 30 jaar doet!

De redenen voor onze nominatie zijn:

  • we koppelen mensen aan elkaar om samen te rapen, zo komen nieuwe verbindingen tot stand;
  • we rapen in het gehele dorp en niet alleen een wijk;
  • we zijn doorzetters: dit jaar (2023) alweer voor de 8e keer;
  • en gezelligheid staat bij ons voorop!

Regelmatig gaan wij met vrijwilligers op pad om zwerfafval op te ruimen in Zoeterwoude. Dit doen wij om onze woonomgeving zo leefbaar en aangenaam mogelijk te houden. Samen werken aan een fijne leefomgeving heeft bovendien een positief en verbindend effect.

Via deze website en onze socials houden wij je op de hoogte van de zwerfafvalacties.

Hoe past de zwerfafval opruimdag bij Samen Gezond Zoeterwoude?

Het uitgangspunt van Samen Gezond Zoeterwoude, SGZ, is het handen en voeten geven aan het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Aan de hand van onderstaande 6 dimensies leggen we uit wat zwerfafvalacties te maken hebben met Samen Gezond Zoeterwoude.

Eerstvolgende Zwerfafval opruimactie:

  • 23 maart 2024
  • van 10.00 – 13.00 uur

1: Meedoen

Dit is het sociale aspect van de actie. Je doet mee met je (delen van) je gezin, of je neemt je buurvrouw of buurman mee met het zwerfafvalrapen. Of je nodigt een vriend of vriendin uit om met deze plog- (al wandelend zwerfafval opruimen) actie mee te doen. Misschien ontmoet je nieuwe mensen door deze activiteit.

2: Zingeving

De zwerfafvalopruimdag kan de reden zijn om je dag te starten, om je bed uit te komen. Je doel voor die dag is een stukje Zoeterwoude van zwerfafval te ontdoen.Op deze manier waardevol voor de gemeenschap én voor jezelf in te zijn.

3: Mentaal Welbevinden

Je voelt je én je bent nuttig op deze ochtend en dit werkt nog een tijdje door. Je hebt het er misschien over in je sociale omgeving. Je hebt een stukje vervulling van de inhoud aan je leven gegeven die dag. Je wordt gezien en je komt letterlijk en figuurlijk naar buiten

4: Lichaamsfuncties

Tijdens de activiteit zwerfafvalrapen/ ploggen ben je een tijd in beweging. Je wandelt, bukt, tilt op, de kleine coördinatie van je handen worden gestimuleerd, de oog/hand coördinatie wordt gestimuleerd. Deze bewegingen en activatie zetten in het lichaam diverse systemen in werking: het hart/long systeem, het spijsverteringssysteem, energiesysteem, tastzintuigen, het endocrien systeem. Dit is het ontspanningshormoon die wordt gestimuleerd door de rustige bewegingen, de buitenlucht, in de natuur zijn. Kortom vele lichaamsfuncties doen mee.

5: Kwaliteit van Leven

De kwaliteit van leven wordt gestimuleerd met de actie omdat je de omgeving waarin je woont opschoont. Het opruimen zorgt voor een ordening in je geest en in het milieu om je heen.

Een opgeruimde geest en een schone omgeving blijven ook schoon en opgeruimd.

6: Dagelijks Functioneren

Om deze actie tot een succes te maken verzorgt de Gemeente voor een aantal voorzieningen: vuilniszakken, een aantal grijpers, het verzamelde zwerfafval wordt opgeruimd; SGZ zorgt voor de straten coördinatie en dat er vrijwilligers opgeroepen worden. Kortom voorzieningen die ervoor zorgen dat we Zoeterwoude even een moment schoon krijgen!

Wij maken samen de gemeenschap, Wij zijn Zoeterwoude!!